ادیومتری

دربخش اودیومتری یا شنوایی سنجی مراجعه کننده از نظر داشتن یا نداشتن اختلالات شنوایی هدایتی و عصبی مورد سنجش قرار می گیرد. در صورت داشتن اختلال در تستهای راه هوایی مسیر استخوانی هدایت شنوایی مورد ارزیابی قرار می گیرد و مجدد در صورت نیاز تستهای گفتاری تکمیلی برای فرد انجام می شود.

حفاظت شنوایی در محل کار و قالبهای ضدصوت

محافظت شنوایی حیطه های مختلفی دارد که یکی از  آنها محافظت از گوش در مقابل نفوذ آب به داخل گوش در موارد پارگی پرده گوش و یکی دیگرجلوگیری از  آسیبهای ناشی از ترومای صوتی و یا سرو صدا  و پیشگیری از  اثر سوء صداهای بلند و مخرب بر شنوایی در محیطهای کار و یا هر محیط دارای صدای بلند می باشد .

قالب های ضد صوت  از مهمترین این محافظها برای جلوگیری از تاثیر صدا بر روی شنوایی است که توسط ادیولوژیست در کلینیکهای شنوایی قالب گیری و از روی قالب اولیه تهیه شده از مجرا و لاله گوش در لابراتوارهای مخصوص ساخته میشود .

قالب ضدصوت گوش قالبی است که گوش ها را در برابر اصوات بلند و مزاحم که برای آن زیان بار است محافظت می کند اصوات را از محدوده آسیب خارج می کند.

این نوع قالب های گوش از مواد سیلیکونی نرم و قابل انعطاف ساخته شده اند. این قالب ها و محافظ های شنوایی قابل شستشو بوده و دارای خاصیت ضد حساسیت می باشند . در کنار این خصوصیت های فیزیکی، این قالب ها باعث می شوند که فرکانس های گفتاری تا حد زیادی بدون تغییر عبور کنند تا ارتباط کلامی بین این افراد و افراد دیگر حفظ شوند و فرکانس های بالا و پایین دچار کاهش انرژی و عبوردهی شوند. این قالب ها  دارایی دستگیره بزرگ برای گرفتن و جایگذاری آن را آسان میکند.

 این قالبها بصورت بدون فیلتر و با فیلتر می باشد که هرکدام معایب و مزایای خاص خودش را دارد .

 نکات بهداشتی قالب محافظ گوش :

۱- هرگز با دست الوده به خصوص آلوده به مواد روغنی و براده آهن , محافظ را لمس نکنید . آغشته شدن محافظ به این مواد سبب بروز حالتهای حساسیت و خارش در پوست مجرای گوش خواهد شد . این محافظ از موادی ساخته شده است که با پوست بدن سازگاربوده و سبب بروز حساسیت نمی گردد..

۲- حتما دستمال تمیزی در جعبه محتوای قالب داشته باشید که بنا به ضرورت , محافظ را با آن تمیز نمایید.

۳- در پایان روز کاری و پس از خارج کردن محافظ , بهتر است آن را با آب ولرم و کف صابون شستشو دهید.  

۴- از تمیز کردن قالب با مواد شیمیایی مانند الکل , بتادین و غیره جدا بپرهیزید.

 5- ژلهای مخصوص و دستمالهای ضدعفونی کننده برای پاک کردن محافظ وجود دارد  که میتوان آنها را از شرکت سازنده دریافت کرد.

 6- درصورتی که جایگذاری محافظ با دشواری انجام میگیرد , میتوانید از ژل روان کننده برای اینکار استفاده نمایید.

قالب ضدصوت گوش و صداشکن چه مقدار نویز را کاهش می دهند؟

همانطور که گفته شد قالب ضدصوت اصوات را به طول کامل قطع نمی کند بلکه آنها را از محدوده خطر برای گوش و بروز کم شنوایی خارج می کند. میزان اثر کاهشی قالب ضدصوت گوش و صداشکن بر نویز در هر فرکانس متغیر است و به جنس و اندازه قالب بستگی دارد. نویز معمولا در فرکانسهای پایین (بم) دارای انرژی بیشتری است و آسیب بیشتری به سیستم شنوایی وارد می کند. قالب ضدصوت گوش در فرکانسهای مختلف نویز را حداکثر ۲۰ دسی بل کاهش می دهد. هرچه میزان نویز کاهش یابد میزان زمان استاندارد (بر اساس ساعت) قرار گیری در معرض آن بیشتر می شود. قالب ضدصوت به افراد در معرض نویز کمک می کند تا بتوانند ساعات بیشتری را بدون وارد آمدن آسیب به گوش مشغول به کار باشند.

مدت زمان استاندارد مواجهه با نویز های مختلف و ضرورت استفاده از قالب ضدصوت گوش :

هرچه شدت نویز افزایش یابد مدت زمان استاندارد مواجهه با آن کاهش می یابد. اگر زمان مواجهه با نویز بیش از حد استاندارد آن باشد کم شنوایی موقتی به دائمی تبدیل می شود. مدت زمان استاندارد مواجهه با نویز های ۸۰ دسی بلی حدود ۸ ساعت می باشد. افزایش نویز به میزان ۳ دسی بل باعث نصف شدن زمان استاندارد مواجهه با آن می شود. به گونه ای که مدت زمان مواجهه با نویز های ۸۳ دسی بل تنها به میزان ۴ ساعت استاندارد می باشد. اگر نویز به ۱۰۰ دسی بل برسد مدت زمان استاندارد مواجهه با آن تنها حدود ۴  دقیقه می باشد. این در حالتی است که در بیشتر کارخانجات اصوات و نویزهای شدیدتری تولید می شود و افراد در معرض آن به مدت بسیار بیشتری از این زمان فعالیت انجام می دهند. استفاده از قالب ضدصوت گوش شدت اصوات نویزی خطرناک وارده به گوش را کاهش می دهد و آنها را وارد محدوده ی خطر می کند. حداقل مزیت قالب ضدصوت گوش افزایش میزان زمان استاندارد مواجهه با نویز می باشد. به طور مثال اگر فرد در معرض نویز ۱۰۰ دسی بل قرار گیرد تنها ۴ دقیقه می تواند در آن محیط بدون آسیب به گوش کار کند. اگر با استفاده از قالب ضدصوت گوش و صداشکن میزان این نویز ۸۰ دسی بل کاهش یابد، فرد می تواند ۸ ساعت بدون نگرانی فعالیت داشته باشد.

ملاحظات استفاده از این قالب ها :

  1. در صورت تغییر رنگ، از بین رفتن نرمی و انعطاف محافظ، ترک برداشتن و شکسته شدن حتما آنرا حذف کنید.
  2. شستشوی قالب در افرادی که ترشح گوش دارند بسیار ضروری است. چراکه قالب گوش در معرض ترشحات گوش قرار دارد و باکتری ها و عوامل بیماری را منتقل می کند.
  3. طول عمر قالب گوش به نحوه استفاده و سن فرد به طور میانگین بین ۶ الی ۲۴ماه میباشد.
  4. قالب گوش معمولا دارای جعبه و یا کیف مخصوص می باشد. هنگامی که از قالب گوش استفاده نمی شود می توان آن را در کیف مخصوص قرار داد تا از آلوده شدن آن جلوگیری شود.
  5. هرگز تغییری در محافظ ایجاد نکنید و قسمتی یا قطعه ای از آن را حذف نکنید، این کار اثر مطلوب تضعیف کنندگی محافظ را از میان می برد.